Bij het naderen van de spannende stap van het kopen van een huis, is het begrijpen van de beschikbare hypotheekvormen van cruciaal belang. Elke hypotheekvorm heeft zijn eigen unieke kenmerken en overwegingen. Hier bieden we een handig overzicht van de meest gangbare typen hypotheken om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

  1. Lineaire Hypotheek:

De lineaire hypotheek is een gestructureerde lening waarbij je maandelijks gelijke bedragen aflost. Deze betalingen bestaan uit een deel rente, dat wordt berekend over het resterende hypotheekbedrag, en een deel aflossing. Gedurende de looptijd neemt het rentedeel af, terwijl het aflossingsdeel gelijk blijft.

  1. Annuïteitenhypotheek:

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag, dat zowel rente als aflossing omvat. Terwijl de tijd verstrijkt, neemt het aflossingsdeel toe, terwijl het rentedeel afneemt. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afbetaald.

  1. Aflossingsvrije Hypotheek:

Een aflossingsvrije hypotheek vereist gedurende de looptijd alleen rentebetalingen, zonder aflossing. De volledige lening moet aan het einde in één keer worden terugbetaald.

  1. Spaarhypotheek:

Bij een spaarhypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag, bestaande uit rente en premie voor een spaarverzekering. Aan het einde van de looptijd keert de spaarverzekering een bedrag uit waarmee de hypotheek (gedeeltelijk) wordt afgelost.

  1. Beleggingshypotheek:

De beleggingshypotheek omvat maandelijkse betalingen met zowel rente als premie voor een beleggingsverzekering. Het doel is om aan het einde van de looptijd voldoende vermogen op te bouwen om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Het beleggen brengt wel hogere risico’s met zich mee.

  1. Levenhypotheek:

De levenhypotheek betreft maandelijkse betalingen met rente en premie voor een levensverzekering. Aan het einde van de looptijd keert de levensverzekering een bedrag uit waarmee de hypotheek (gedeeltelijk) wordt afgelost.

Het kiezen van de juiste hypotheek is een persoonlijke beslissing die afhangt van je financiële situatie en langetermijndoelen. Ons deskundige team staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen de hypotheek te selecteren die het beste past bij jouw behoeften. Neem vandaag nog contact op voor professioneel advies over verschillende hypotheekvormen.

Wil je meer weten: