Als je de spannende stap zet om een nieuwbouwhuis te kopen, komt er veel op je af. Niet alleen de keuze voor het perfecte huis, maar ook de financiële kant van deze investering verdient de nodige aandacht. In dit artikel nemen we een gedetailleerd kijkje naar de diverse kosten die komen kijken bij de aanschaf van een nieuwbouwwoning. Van hypotheekadvies tot inrichting, laten we de verschillende aspecten de revue passeren om je een helder beeld te geven van wat je kunt verwachten.

Kosten nieuwbouwhuis: Een Overzicht

1. Hypotheekadvies- en bemiddeling:

Het begint allemaal met het vinden van de juiste financiering. Als het je eerste koophuis is, betaal je €2.300 voor hypotheekadvies- en bemiddeling. Voor volgende koophuizen of oversluiten is dit €2.650. Ondernemers moeten rekening houden met een toeslag van €400.

2. Aanvragen Nationale Hypotheek Garantie (NHG):

Een extra overweging is het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie, wat 0,60% van de hypotheeksom kost. Een slimme keuze, gezien de voordelen die NHG biedt. Kijk hier voor meer informatie over NHG.

3. Notariskosten (hypotheekakte):

Voor de juridische afhandeling van de hypotheekakte betaal je €864 bij de Nationale Notaris. Een essentieel onderdeel om alles officieel en correct vast te leggen.

4. Bouwrente (in twee fases):

De bouwrente, variërend van 4 tot 8% van de voorgeschoten bouwkosten, dient in twee fases te worden voldaan. Een financiële post die je niet over het hoofd wilt zien tijdens het bouwproces.

5. Hypotheekrente en aflossing:

Uiteraard zijn er de reguliere hypotheeklasten zoals rente en aflossing, afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm en rentepercentage.

6. Meerwerk:

Extra wensen betekenen vaak extra kosten. Het meerwerk is afhankelijk van de keuzes die je maakt bij het personaliseren van je nieuwbouwhuis.

7. Opleveringskeuring:

Daarnaast een opleveringskeuring, vanaf €300, waarborgt de kwaliteit van je nieuwe woning. Een investering die zichzelf terugbetaalt in gemoedsrust.

8. Bouwkosten:

De bouwkosten zijn inbegrepen in de koopsom van je nieuwbouwhuis, maar het is belangrijk om te begrijpen waar deze kosten precies voor staan.

9. Inrichting van je huis:

Als laatste, het budget voor de inrichting van je huis. Gemiddeld geven mensen hier ongeveer €25.000 aan uit.

Oftewel, het kopen van een nieuwbouwhuis is een financiële investering. Het is van cruciaal belang om een duidelijk beeld te hebben van alle kosten die bij dit avontuur komen kijken, wij helpen je hier graag bij. Onthoud: goed geïnformeerd zijn is de sleutel tot een succesvolle en zorgeloze start in je nieuwbouwleven.

Meer weten: