Bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag kijkt de hypotheekverstrekker naar verschillende aspecten, waaronder:

  1. Inkomen en financiële situatie: De hypotheekverstrekker wil weten of je genoeg inkomen hebt om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Hiervoor wordt gekeken naar je huidige inkomen, arbeidscontract, arbeidsverleden en eventuele andere inkomsten en uitgaven.
  2. Kredietwaardigheid: De hypotheekverstrekker zal ook beoordelen of je kredietwaardig bent. Dit wordt onder andere gedaan door te kijken naar je kredietgeschiedenis, zoals je BKR-registratie en eventuele andere leningen of schulden.
  3. Eigen geld: Het hebben van eigen geld kan helpen bij het verkrijgen van een hypotheek. Hiermee toon je aan dat je financieel verantwoordelijkheid kunt nemen en dat je een buffer hebt voor onverwachte kosten.
  4. Onderpand: De hypotheekverstrekker zal kijken naar het onderpand, oftewel de woning die je wilt financieren. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de waarde van de woning, de staat van onderhoud en eventuele risico’s, zoals erfpacht of een Vereniging van Eigenaren.
  5. Soort hypotheek: Ook het type hypotheek dat je wilt afsluiten kan van invloed zijn op de beoordeling. Sommige typen hypotheken, zoals een aflossingsvrije hypotheek, worden tegenwoordig minder snel verstrekt dan andere typen hypotheken, zoals een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Wil je meer weten: