Als starter op de woningmarkt zijn er verschillende hypotheekopties die je kunt overwegen. Hier zijn enkele veelvoorkomende hypotheekopties voor starters:

  1. Annuïteitenhypotheek: Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag dat bestaat uit zowel rente als aflossing. Het maandelijkse bedrag blijft gedurende de looptijd gelijk, maar het aandeel van de aflossing neemt toe naarmate de lening wordt terugbetaald.
  2. Lineaire hypotheek: Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing, waarbij het totaalbedrag van de aflossing gedurende de looptijd geleidelijk afneemt. Het rentebedrag dat je maandelijks betaalt, wordt berekend op basis van het openstaande hypotheekbedrag.
  3. Starterslening: Sommige gemeenten bieden startersleningen aan om de aankoop van je eerste woning te ondersteunen. Een starterslening is een aanvullende lening bovenop je hypotheek, die vaak voor de eerste jaren rente- en aflossingsvrij is.
  4. NHG-hypotheek: De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die je kunt krijgen als je een hypotheek afsluit onder bepaalde voorwaarden. Het biedt bescherming aan zowel de geldverstrekker als de huiseigenaar en kan je rentekorting opleveren.
  5. Familiehypotheek: Als je familieleden hebt die financieel kunnen helpen, kun je overwegen om een hypotheek met familieleden af te sluiten. Hierbij lenen ze je geld om je woning te kopen, waarbij je onderling de voorwaarden en rente kunt afspreken. Klik hier voor meer informatie over een familiehypotheek.
  6. Hypotheek met hulp van ouders: Je ouders kunnen je helpen bij het kopen van een huis door bijvoorbeeld een schenking te doen voor de aanbetaling of als mede-aanvrager te fungeren voor de hypotheek.
  7. Duokoop of Koopstart: Duokoop en Koopstart zijn regelingen waarbij je de woning koopt, maar de grond in erfpacht houdt. Hierdoor is de aanschafprijs lager, maar betaal je maandelijks een vergoeding voor de grond. Hierdoor kun net iets meer lenen dan bij een gewone hypotheek

De hypotheekopties voor starters hebben voor- en nadelen, afhankelijk van je financiële situatie, risicobereidheid en toekomstplannen. Het is verstandig om met HelloHypotheek een afspraak te maken om de verschillende opties te bespreken en te bepalen welke hypotheek het beste bij jou past.

Wil je meer weten: