Wat is een Annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is een vorm van hypotheeklening waarbij je gedurende de looptijd vaste maandelijkse betalingen doet die bestaan uit zowel rente als aflossing. Het woord “annuïteit” verwijst naar een reeks gelijke betalingen die regelmatig terugkeren, meestal op maandelijkse basis.

Hoe Werkt een Annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek wordt het totale geleende bedrag (de hypotheeksom) plus de verschuldigde rente over de looptijd van de lening in gelijke delen verdeeld, zodat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt. In het begin van de looptijd bestaat het grootste deel van de maandelijkse betaling uit rente, terwijl het aflossingsdeel relatief klein is. Na verloop van tijd neemt het aandeel van de aflossing toe, terwijl het aandeel van de rente afneemt.

Voordelen van een Annuïteitenhypotheek

De voordelen zijn dat je maandelijkse betalingen gedurende de hele looptijd gelijk blijven, wat helpt bij budgettering, en dat je gedurende de looptijd de volledige hypotheeksom en rente aflost. Aan het einde van de looptijd is de lening dus volledig afbetaald en ben je eigenaar van de woning zonder restschuld.

Een Voorbeeld van een Annuïteitenhypotheek:

Stel dat je een hypotheek afsluit van €200.000 met een rente van 3% en een looptijd van 30 jaar. Met een annuïteitenhypotheek zou je gedurende 30 jaar maandelijks een vast bedrag betalen, bijvoorbeeld €950.

Belangrijk om te Weten

Het is belangrijk om op te merken dat de werkelijke bedragen kunnen variëren afhankelijk van de rentestanden op dat moment en de specifieke voorwaarden van je hypotheeklening. Wij helpen je om de exacte details en implicaties  in jouw situatie te begrijpen.

Wil je meer weten: