Een annuïteitenhypotheek is een vorm van hypotheeklening waarbij je gedurende de looptijd vaste maandelijkse betalingen doet die bestaan uit zowel rente als aflossing. Het woord “annuïteit” verwijst naar een reeks gelijke betalingen die regelmatig terugkeren, meestal op maandelijkse basis.

Bij een annuïteitenhypotheek wordt het totale geleende bedrag (de hypotheeksom) plus de verschuldigde rente over de looptijd van de lening in gelijke delen verdeeld, zodat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt. In het begin van de looptijd bestaat het grootste deel van de maandelijkse betaling uit rente, terwijl het aflossingsdeel relatief klein is. Na verloop van tijd neemt het aandeel van de aflossing toe, terwijl het aandeel van de rente afneemt.

De voordelen van een annuïteitenhypotheek zijn dat je maandelijkse betalingen gedurende de hele looptijd gelijk blijven, wat helpt bij budgettering, en dat je gedurende de looptijd de volledige hypotheeksom en rente aflost. Aan het einde van de looptijd is de lening dus volledig afbetaald en ben je eigenaar van de woning zonder restschuld.

Een voorbeeld van hoe een annuïteitenhypotheek werkt:

Stel dat je een hypotheek afsluit van €200.000 met een rente van 3% en een looptijd van 30 jaar. Met een annuïteitenhypotheek zou je gedurende 30 jaar maandelijks een vast bedrag betalen, bijvoorbeeld €950.

In de eerste maand bestaat een groot deel van die €950 uit rente en een klein deel uit aflossing. Bijvoorbeeld, €600 kan rente zijn en €350 aflossing. Naarmate je maandelijks blijft betalen, neemt het aandeel van de aflossing toe, terwijl het aandeel van de rente afneemt. Aan het einde van de 30 jaar heb je de volledige €200.000 plus de rente afgelost.

Het is belangrijk om op te merken dat de werkelijke bedragen kunnen variëren afhankelijk van de rentestanden op dat moment en de specifieke voorwaarden van je hypotheeklening. Een financieel adviseur kan je helpen om de exacte details en implicaties van een annuïteitenhypotheek in jouw situatie te begrijpen.

Wil je meer weten: