Het kopen van je eerste huis is een spannende mijlpaal, en naast het genieten van je nieuwe woning, brengt het ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee, waaronder het doen van belastingaangifte als huiseigenaar. In dit artikel bieden we een gids voor nieuwe woningbezitters om je te helpen bij je eerste belastingaangifte en om ervoor te zorgen dat je optimaal gebruikmaakt van de fiscale voordelen die gepaard gaan met het bezitten van een huis.

1. Hypotheekrenteaftrek

Een van de belangrijkste voordelen van het bezitten van een huis is de hypotheekrenteaftrek. Hier leggen we uit wat hypotheekrenteaftrek is, hoe het werkt en welke voorwaarden eraan verbonden zijn. We bieden ook tips om ervoor te zorgen dat je de juiste gegevens en documenten hebt om van deze aftrekpost te profiteren.

2. Eigenwoningforfait

Als huiseigenaar krijg je te maken met het eigenwoningforfait, een bedrag dat je bij je inkomen moet optellen voor het bezit van een eigen woning. We leggen uit wat het eigenwoningforfait inhoudt, hoe het wordt berekend en welke invloed het heeft op je belastingaangifte.

3. Overige aftrekposten

Naast hypotheekrenteaftrek zijn er ook andere aftrekposten waar je mogelijk recht op hebt als huiseigenaar. We bespreken enkele veelvoorkomende aftrekposten, zoals de kosten voor een verbouwing of onderhoud, de aftrek van bepaalde financieringskosten en de mogelijkheid om kosten van een makelaar of notaris af te trekken.

4. WOZ-waarde en gemeentelijke belastingen

De WOZ-waarde van je huis heeft invloed op verschillende belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelasting. We bespreken hoe de WOZ-waarde wordt bepaald, hoe je bezwaar kunt maken als je het niet eens bent met de waarde en hoe deze waarde van invloed kan zijn op je belastingaangifte.

5. Veranderingen na aankoop van je huis

Als nieuwe huiseigenaar kunnen er veranderingen zijn in je financiële situatie die van invloed zijn op je belastingaangifte. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van je hypotheekrente, het aflossen van je hypotheek of het ontvangen van een starterslening. We bespreken hoe deze veranderingen je belastingaangifte kunnen beïnvloeden en welke gegevens je nodig hebt om deze wijzigingen correct aan te geven.

6. Hulp bij je belastingaangifte

Als nieuwe woningbezitter kan het indienen van je belastingaangifte ingewikkelder lijken. We geven tips over waar je terecht kunt voor hulp en advies, zoals het inschakelen van een belastingadviseur of het raadplegen van de website van de Belastingdienst voor specifieke informatie over het doen van aangifte als huiseigenaar.

Je eerste belastingaangifte als huiseigenaar kan overweldigend lijken, maar met de juiste informatie en voorbereiding kun je ervoor zorgen dat je alle fiscale voordelen benut waar je recht op hebt. Door je bewust te zijn van de hypotheekrenteaftrek, het eigenwoningforfait en andere relevante aftrekposten, en door de juiste gegevens te verzamelen, kun je je belastingaangifte als huiseigenaar succesvol afronden. Wij kunnen professioneel advies geven om ervoor te zorgen dat je aan alle vereisten voldoet en optimaal gebruikmaakt van de beschikbare fiscale voordelen.

Wil je meer weten: