Een scheiding kan grote gevolgen hebben voor je hypotheek. Hieronder volgen enkele belangrijke dingen die je moet weten over hypotheek en een scheiding:

Wie blijft er in de woning wonen?

Bij een scheiding moet er een beslissing worden genomen over wie er in de woning blijft wonen. Als jij of je ex-partner in de woning blijft wonen, dan moet de hypotheek op één naam worden gezet. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een hypotheekovername of door de woning te verkopen en een nieuwe hypotheek af te sluiten.

De verdeling van de hypotheekschuld

Als jullie samen een hypotheek hebben afgesloten, dan blijft de hypotheekschuld na de scheiding ook gezamenlijk. Dit betekent dat jullie samen verantwoordelijk blijven voor het aflossen van de hypotheek. Als één van jullie de hypotheek niet meer kan betalen, dan kan dit problemen opleveren voor de ander.

De afspraken in het echtscheidingsconvenant

In het echtscheidingsconvenant worden afspraken vastgelegd over de verdeling van de bezittingen en schulden. Hierbij moeten ook afspraken worden gemaakt over de hypotheek. Zorg ervoor dat deze afspraken duidelijk en haalbaar zijn.

Mogelijkheid tot herfinanciering

Als je na de scheiding een nieuwe woning wilt kopen, dan kan het lastig zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Dit komt doordat je na de scheiding vaak minder inkomen hebt. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om de hypotheek te herfinancieren, bijvoorbeeld door een lagere rente of door extra aflossingen.

Fiscale gevolgen

Bij een scheiding kan het zijn dat je recht hebt op hypotheekrenteaftrek voor slechts één woning, in plaats van voor twee. Ook kan het zijn dat je bij het uitkopen van je ex-partner te maken krijgt met overdrachtsbelasting. Laat je goed informeren over de fiscale gevolgen van een scheiding.

Wij helpen je om de juiste beslissingen te nemen en kunnen je informeren over de mogelijkheden en de gevolgen voor je hypotheek.

Wil je meer weten: