De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een regeling die bedoeld is om kopers van een woning te beschermen tegen financiële problemen. Als je een hypotheek afsluit met NHG, dan staat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) garant voor de hypotheekverstrekker. Dit betekent dat als jij niet meer in staat bent om je hypotheek af te lossen, de WEW de restschuld aan de geldverstrekker betaalt.

Om in aanmerking te komen voor NHG moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag de koopsom van de woning niet hoger zijn dan een bepaald bedrag (in 2023 is dit € 360.000), en mag je alleen een hypotheek afsluiten voor de aankoop of verbetering van een eigen woning.

De NHG biedt verschillende voordelen. Ten eerste krijg je vaak een lagere hypotheekrente als je een hypotheek met NHG afsluit. Dit komt doordat de geldverstrekker minder risico loopt, omdat de NHG de restschuld overneemt als jij je hypotheek niet meer kunt aflossen. Ten tweede ben je met NHG beschermd tegen restschuld als je bijvoorbeeld door arbeidsongeschiktheid of werkloosheid je hypotheek niet meer kunt aflossen.

Als je een hypotheek met NHG wilt afsluiten, dan betaal je hiervoor een eenmalige premie. Deze premie bedraagt in 2023 0,7% van het hypotheekbedrag. Deze premie kun je meestal meefinancieren in je hypotheek.

Wil je meer weten: