Als de rente blijft stijgen, kan dit invloed hebben op de hoogte van jouw hypotheekrente. In de meeste gevallen hebben de hypotheekrentes een variabele rente of een rentevaste periode van 1 tot 10 jaar. Als de rente stijgt, kan het zo zijn dat de variabele rente of de rente na de rentevaste periode omhoog gaat.

Als jouw hypotheekrente variabel is, dan wordt de rente meestal aangepast aan de hand van de Euribor rente of de marktrente. Deze rentes zijn afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten en kunnen stijgen als gevolg van veranderingen in de economie of het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank.

Als jouw hypotheekrente is vastgezet voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 10 jaar, dan blijft jouw rente gedurende die periode gelijk. Na afloop van de rentevaste periode wordt de rente opnieuw vastgesteld. Als de rente op dat moment hoger is dan de rente die je eerder had, dan kan het zo zijn dat jouw hypotheeklasten stijgen.

Wij adviseren je over de verschillende hypotheekvormen en de rentevaste periode die het beste bij jouw situatie past. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of de hypotheekrente nog steeds marktconform is en of het oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker of hypotheekvorm voordeliger is.

Wil je meer weten: