Extra aflossen op je hypotheek betekent dat je naast de reguliere aflossingen extra geld inlegt om de resterende hypotheekschuld sneller af te lossen. Dit kan voordelig zijn, omdat je daardoor minder rente hoeft te betalen over het openstaande bedrag en dus minder totale kosten hebt gedurende de looptijd van de hypotheek.

Er zijn verschillende manieren om extra af te lossen op je hypotheek. Zo kun je ervoor kiezen om periodiek extra aflossingen te doen, bijvoorbeeld eens per jaar of eens per kwartaal. Ook kun je ervoor kiezen om eenmalig een groot bedrag extra af te lossen, bijvoorbeeld als je een erfenis hebt ontvangen of een andere financiële meevaller hebt gehad.

Het is belangrijk om vooraf goed te bekijken of extra aflossen voor jou voordelig is en hoeveel je kunt aflossen zonder dat dit leidt tot boeterente. Boeterente is de vergoeding die je aan de hypotheekverstrekker moet betalen als je meer aflost dan is toegestaan volgens de voorwaarden van je hypotheek. Dit kan soms oplopen tot duizenden euro’s, dus het is belangrijk om hier goed op te letten.

Verder is het goed om te weten dat extra aflossen gevolgen kan hebben voor de hoogte van je maandlasten. Als je extra aflost, wordt de hypotheekschuld lager en daardoor daalt ook de rente die je maandelijks betaalt. Hierdoor kan je maandlast ook lager worden. Het is verstandig om dit goed te bekijken en te bepalen of je de extra aflossing wilt doen met eigen geld of juist met een geleend bedrag, bijvoorbeeld door een consumptief krediet af te sluiten.

Extra aflossen op je hypotheek heeft verschillende voor- en nadelen, hieronder vind je een overzicht:

Voordelen:

  • Lagere rentelasten: Als je extra aflost, wordt de resterende hypotheekschuld lager en daardoor betaal je minder rente. Hierdoor dalen je maandlasten en betaal je in totaal minder rente gedurende de looptijd van de hypotheek.
  • Minder risico: Door extra af te lossen, wordt de resterende hypotheekschuld lager en daardoor loop je minder risico als de waarde van je huis daalt. Bij een dalende woningmarkt kan het namelijk gebeuren dat je hypotheekschuld hoger is dan de waarde van je huis.
  • Meer financiële vrijheid: Als je extra aflost op je hypotheek, heb je meer financiële vrijheid en kun je bijvoorbeeld gemakkelijker verhuizen of eerder met pensioen gaan.

Nadelen:

  • Mogelijke boeterente: Bij sommige hypotheekvormen mag je maar een bepaald bedrag per jaar boetevrij aflossen. Als je meer aflost dan dit bedrag, kan het zijn dat je boeterente moet betalen.
  • Liquiditeitsrisico: Als je al je spaargeld in je huis steekt door extra af te lossen, kan het zijn dat je minder financiële buffer hebt voor onverwachte uitgaven of tegenvallers.
  • Gemiste fiscale voordelen: Als je extra aflost, wordt je hypotheekschuld lager en daardoor betaal je minder rente. Hierdoor kan het zijn dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt en daardoor meer belasting moet betalen.

Het is belangrijk om vooraf goed te overwegen of extra aflossen op je hypotheek voor jou voordelig is. Het is verstandig om hierbij de hulp in te schakelen van een financieel adviseur. Hellohypotheek helpt je hier graag bij!

Wil je meer weten: