Er zijn verschillende manieren om een hypotheek af te lossen, afhankelijk van de voorwaarden van jouw hypotheek en jouw persoonlijke financiële situatie. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende manieren om een hypotheek af te lossen:

  1. Lineaire hypotheek: Hierbij betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Hierdoor wordt de hypotheekschuld elke maand kleiner en betaal je gedurende de looptijd van de hypotheek steeds minder rente.
  2. Annuïteitenhypotheek: Hierbij betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing en rente. Dit bedrag blijft gedurende de looptijd van de hypotheek hetzelfde. Het verschil met de lineaire hypotheek is dat in het begin van de looptijd vooral rente wordt betaald en aan het einde van de looptijd vooral wordt afgelost.
  3. Spaarhypotheek: Hierbij betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en premie voor een levensverzekering of kapitaalverzekering. Met de premie bouw je vermogen op waarmee je aan het einde van de looptijd de hypotheekschuld (deels) aflost.

Voorwaarden voor het aflossen van jouw hypotheek zijn afhankelijk van jouw hypotheekverstrekker. Over het algemeen gelden er boeteregelingen bij het vervroegd aflossen van een hypotheek. Dit betekent dat je een boete moet betalen als je meer aflost dan is toegestaan in de voorwaarden van jouw hypotheek. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de resterende looptijd van jouw hypotheek en de hoogte van het bedrag dat je vervroegd wilt aflossen.

Wil je meer weten: