Een werkgeversverklaring is een document waarop informatie staat over jouw dienstverband en jouw inkomen. Dit document wordt opgesteld door de salarisadministratie van jouw werkgever. Het is de sleutel tot het verkrijgen van een hypotheek, maar het vereist nauwkeurigheid en tijdigheid om mogelijke complicaties te voorkomen.

Het correct invullen van de werkgeversverklaring is van groot belang, omdat geldverstrekkers het document afkeuren bij de geringste fout. Zelfs een verkeerd geplaatste komma, kan leiden tot afwijzing. In geval van een onjuiste verklaring moet de werkgever een nieuwe opstellen, wat gemiddeld 4 tot 5 werkdagen in beslag neemt. Gedurende deze periode wordt het dossier niet verder beoordeeld, wat tot aanzienlijke vertragingen kan leiden.

Waar kun je zelf op letten bij de werkgeversverklaring?

  1. Bruto Salaris Consistentie:
    • Controleer of het bruto salaris vermeld op de werkgeversverklaring overeenkomt met 12 maal (maandelijkse betaling) of 13 maal (bij 4 wekelijkse salarisbetaling) het bruto salaris op je loonstrook. Zelfs kleine afwijkingen als gevolg van loonstijgingen kunnen leiden tot afkeuring door de geldverstrekker.
  2. Geen Handmatige Wijzigingen:
    • Zorg ervoor dat er niets met pen wordt ingevuld of doorgestreept, behalve de handtekening van de persoon die moet ondertekenen. Handmatige wijzigingen kunnen de geldigheid van de verklaring in gevaar brengen.

Het bewustzijn van deze punten kan het verschil maken tussen een soepel hypotheekproces en onnodige vertragingen. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werkgever om de verklaring nauwkeurig in te vullen, maar ook van de hypotheeknemer om deze te controleren op consistentie en eventuele onregelmatigheden.

Het begrijpen van de cruciale rol van de werkgeversverklaring en het handhaven van precisie en tijdigheid zijn essentieel voor een succesvolle hypotheekaanvraag. Neem de tijd om dit document zorgvuldig te behandelen en voorkom onnodige complicaties tijdens het verwerven van jouw droomhuis.

Zie verder ook voorbeeld van werkgeversverklaring hieronder

Wil je meer weten: