Er zijn verschillende soorten hypotheken beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende typen hypotheken:

  1. Lineaire hypotheek: Bij een lineaire hypotheek los je gedurende de looptijd de lening in gelijke termijnen af. De maandelijkse betalingen bestaan uit een deel rente en een deel aflossing. De rente wordt berekend over het resterende hypotheekbedrag.
  2. Annuïteitenhypotheek: Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag, dat bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Het aflossingsdeel wordt geleidelijk groter en het rentedeel geleidelijk kleiner naarmate de tijd verstrijkt. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek volledig afgelost.
  3. Aflossingsvrije hypotheek: Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en los je gedurende de looptijd niets af. Aan het einde van de looptijd moet je de hypotheek in één keer aflossen.
  4. Spaarhypotheek: Bij een spaarhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag, dat bestaat uit een deel rente en een deel premie voor een spaarverzekering. De spaarverzekering keert aan het einde van de looptijd een bedrag uit waarmee de hypotheek (gedeeltelijk) wordt afgelost.
  5. Beleggingshypotheek: Bij een beleggingshypotheek betaal je elke maand een vast bedrag, dat bestaat uit een deel rente en een deel premie voor een beleggingsverzekering. Het doel van de beleggingsverzekering is om aan het einde van de looptijd voldoende vermogen op te bouwen om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Het risico van beleggen is hierbij wel hoger.
  6. Levenhypotheek: Bij een levenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag, dat bestaat uit een deel rente en een deel premie voor een levensverzekering. De levensverzekering keert aan het einde van de looptijd een bedrag uit waarmee de hypotheek (gedeeltelijk) wordt afgelost.

Wil je meer weten: